Zupa z zielonego groszku zachęca do zjedzenia swoim kolorem, a potem wynagradza smakiem. Idealna latem kiedy jest sezon na groszek, zimą można ją zrobić z mrożonego. Dodanie chrzanu wzmacnia jej delikatny smak, wystarczy ją zmiksować na gładki krem lub pozostawić trochę groszku bez miksowania.
Składniki:
450 g zielonego groszku
mała cebula
1/2 l bulionu warzywnego
łyżka oliwy
sól, pieprz
łyżeczka chrzanu
Cebulę kroimy i podsmażamy w garnku na oliwie, dodajemy groszek i dusimy wszystko kilka minut, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut, dodajemy chrzan i miksujemy na krem, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zdobiąc kiełkami lub dodając śmietanę.
Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńZgadzam się - wygląda świetnie :) A jaka jest prosta w zrobieniu!
OdpowiedzUsuń