poniedziałek, 18 lipca 2016

Kremowa zupa z zielnego groszku.

Zupa z zielonego groszku zachęca do zjedzenia swoim kolorem, a potem wynagradza smakiem. Idealna latem kiedy jest sezon na groszek, zimą można ją zrobić z mrożonego. Dodanie chrzanu wzmacnia jej delikatny smak, wystarczy ją zmiksować na gładki krem lub pozostawić trochę groszku bez miksowania. 

Kremowa zupa z zielnego groszku.


Kremowa zupa z zielnego groszku.


Składniki:

450 g zielonego groszku
mała cebula
1/2 l bulionu warzywnego
łyżka oliwy
sól, pieprz
łyżeczka chrzanu

Cebulę kroimy i podsmażamy w garnku na oliwie, dodajemy groszek i dusimy wszystko kilka minut, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut, dodajemy chrzan i miksujemy na krem, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zdobiąc kiełkami lub dodając śmietanę.

 




2 komentarze:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.