Dzisiaj kolejny wypiek z cyklu ezoterycznych spotkań przy piekarniku. Bardzo się cieszę, że mogę w nich uczestniczyć i mobilizować się do prób wypiekania ciast, ciastek, ciasteczek w domu. Drożdżówki te są łatwe do wykonania, są przepyszne i szybko znikają pałaszowane przez obdarowanych! Koniecznie musicie je wypróbować. W tej wersji drożdżówki są z malinami mrożonymi latem, specjalnie na takie okazji jak dziś. Myślę, że spokojnie możecie użyć innych owoców.
DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI (przepis z White Plate).
Składniki 6 sztuk:
4 g drożdży instant
125 ml mleka
50 g masła
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
60 g gotowanych i tłuczonych ziemniaków
1 łyżka śmietany 18%
3 łyżki dżemu owocowego (użyłam własnej roboty porzeczkowo- truskawkowy)
mrożone maliny
Najpierw należy wykonać zaczyn, w misce drożdże zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka i dodajemy pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie się łatwo odrywać od miski.
Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Z ciasta formujemy kulę (6 sztuk), spłaszczamy i na środku wypełniamy wymieszaną śmietaną z dżemem. Na to układamy maliny. Żeby drożdżówki pięknie się zezłociły smarujemy je rozbełtanym jajkiem z wodą. Odstawiamy je jeszcze na pół godziny by lekko wyrosły.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, około 20 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!
4 g drożdży instant
125 ml mleka
50 g masła
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
60 g gotowanych i tłuczonych ziemniaków
1 łyżka śmietany 18%
3 łyżki dżemu owocowego (użyłam własnej roboty porzeczkowo- truskawkowy)
mrożone maliny
Najpierw należy wykonać zaczyn, w misce drożdże zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka i dodajemy pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie się łatwo odrywać od miski.
Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Z ciasta formujemy kulę (6 sztuk), spłaszczamy i na środku wypełniamy wymieszaną śmietaną z dżemem. Na to układamy maliny. Żeby drożdżówki pięknie się zezłociły smarujemy je rozbełtanym jajkiem z wodą. Odstawiamy je jeszcze na pół godziny by lekko wyrosły.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, około 20 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.