wtorek, 21 maja 2013

Zupa z białych szparagów.

Sezon szparagowy w pełni, ceny szparagów z dnia na dzień maleją. Nic tylko kupować i jeść, aż do czasu kiedy znikną. Oby ta chwila nie nadeszła... Zupę z białych szparagów, którą Wam dzisiaj przedstawię, gotowała moja babcia, gotuje mama i ja kontynuuję tradycję. Z wielką przyjemnością oczywiście. Zupa lekko słodka, podawana ze śmietaną, makaronem i zieloną pietruszką. I jeszcze przyprawa Maggi- trochę jak do rosołu ;) W tej wersji podana z paluchami z ciasta francuskiego, przepis w kolejnej odsłonie (tutaj).




ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW.

Składniki:

pęczek białych szparagów
marchewka
pietruszka
kawałek selera
ziele angielskie, pieprz w ziarnach
sól
zielona pietruszka
śmietana np. 18%

Obieramy szparagi i warzywa, kroimy na kawałki. Gotujemy je w osolonej i OSŁODZONEJ wodzie, dodajemy ziele i pieprz w ziarnach. Osobno odkładam delikatne główki szparagów, gotuję je w drugim garnku. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy z garnka marchewkę- przyda się do ozdoby, resztę miksujemy. Zmiksowaną zupę przecedzamy przez sito, żeby mieć pewność, że nie ma w niej żadnego łyka. Wrzucamy w całości osobno ugotowane główki, dodajemy pokrojoną marchewkę, zabielamy zupę śmietaną. Uważajmy by się nie zważyła, co u mnie lekko wystąpiło (zdarza się najlepszym). Podajemy z natką pietruszki.
Smacznego!




Przepis bierze udział w akcji i konkursie:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.