ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW.
Składniki:
pęczek białych szparagów
marchewka
pietruszka
kawałek selera
ziele angielskie, pieprz w ziarnach
sól
zielona pietruszka
śmietana np. 18%
Obieramy szparagi i warzywa, kroimy na kawałki. Gotujemy je w osolonej i OSŁODZONEJ wodzie, dodajemy ziele i pieprz w ziarnach. Osobno odkładam delikatne główki szparagów, gotuję je w drugim garnku. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy z garnka marchewkę- przyda się do ozdoby, resztę miksujemy. Zmiksowaną zupę przecedzamy przez sito, żeby mieć pewność, że nie ma w niej żadnego łyka. Wrzucamy w całości osobno ugotowane główki, dodajemy pokrojoną marchewkę, zabielamy zupę śmietaną. Uważajmy by się nie zważyła, co u mnie lekko wystąpiło (zdarza się najlepszym). Podajemy z natką pietruszki.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji i konkursie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.