piątek, 10 maja 2013

Cukinia ze szparagami lub odwrotnie.

Dzisiaj przepis na pierwszą moją własną akcję kulinarną "Maj z cukinią". Bardzo lubię cukinię, w okresie jesienno- zimowym najczęściej jadam je w postaci leczo. Wiosną robię z niej placuszki, przygotowuję wszelkiego rodzaju dodatki do mięs albo, tak jak dzisiaj, ze szparagami. Mam nadzieję, że danie Wam się spodoba, jest szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.


CUKINIA ZE SZPARAGAMI.

Składniki:

mała cukinia
pół pęczka zielonych szparagów
makaron
oliwa z oliwek
papryczka chili 
sól, pieprz
ząbek czosnku
ser Parmezan/ Grana Padano

Szparagi i cukinię myjemy. Odcinamy twarde końcówki szparagów i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy sprasowany czosnek. Dodajemy szparagi i smażymy chwilę, następnie wrzucamy cukinię. Solimy, przyprawiamy pieprzem, wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażymy do miękkości szparagów. Podajemy z makaronem, posypane startym serem. 
Można dodać śmietanę podczas smażenia, wtedy powstanie nam ciekawy sos.




Przepis bierze udział w akcjach:


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.