Dopiero zaczął się sierpień, a już jego półmetek. Lato w pełni, pogoda na szczęście pozwala na grillowanie i biesiadowanie na świeżym powietrzu. Z tej okazji mam dla Was propozycję dania na grilla, kurczaka w pysznej, lekko ostrej jarzębinowej marynacie oraz świeżą sałatkę z bulgurem i oliwkami. Warto zamarynować mięso kilka godzin przed grillowaniem, ja pozostawiłam mięso w marynacie przez całą noc.
wtorek, 16 sierpnia 2016
wtorek, 26 lipca 2016
Tarta z porem i wędzoną makrelą.
Uwielbiam wędzone ryby, podczas urlopu nad morzem mogłam zajadać się nimi do woli. Najbardziej smakuje mi halibut, ale nie pogardzę śledziem czy łososiem. Do tarty użyłam makrelę, ogólnie dostępną w każdym sklepie rybnym czy markecie. Mi zależało na bardzo cienkim cieście, jeśli lubicie grubsze zwiększcie proporcje. Polecam tę tartę, wyszła naprawdę pyszna!
poniedziałek, 18 lipca 2016
Kremowa zupa z zielnego groszku.
Zupa z zielonego groszku zachęca do zjedzenia swoim kolorem, a potem wynagradza smakiem. Idealna latem kiedy jest sezon na groszek, zimą można ją zrobić z mrożonego. Dodanie chrzanu wzmacnia jej delikatny smak, wystarczy ją zmiksować na gładki krem lub pozostawić trochę groszku bez miksowania.
środa, 13 lipca 2016
Sernik mascarpone z czerwoną porzeczką.
Lato w pełni choć pogoda za oknem nie zawsze letnią przypomina. Owoców od wyboru do koloru, w Holandii niestety wybór trochę mniejszy i do tego owoce są bardzo drogie. Na szczęście w sąsiedztwie stoi mały kramik, na którym pojawiają się czasem owoce i przetwory. Właściciel kramiku ma ogród i sprzedaje swoje plony, dużo taniej niż w sklepie, porzeczki kupiłam za połowę ceny sklepowej. Obok owoców, leży cennik i puszka na pieniądze, zabierasz co cię interesuje i zostawiasz odpowiednią kwotę w puszce. Są porzeczki jest ciasto, szybkie i łatwe ciasto jakim jest ten sernik z mascarpone. Zróbcie koniecznie i przekonajcie się jakie jest proste i pyszne!
poniedziałek, 11 lipca 2016
Chipsy parmezanowe z nasionami.
Wybaczcie moją długą nieobecność spowodowaną cudownym urlopem "unplugged" nad naszym pięknym morzem. Puste plaże, mało turystów, od razu człowiek wie, że odpoczywa. Chipsy, które mam dzisiaj dla Was przygotowywałam jako przekąskę na mecz Euro. Euro się wprawdzie skończyło, ale na pewno znajdziecie okazję by takie chipsy przygotować sobie w domu samemu. Są banalnie proste i bardzo szybkie w wykonaniu. Możecie użyć swoich ulubionych nasion, moja mieszanka to tylko propozycja.
piątek, 24 czerwca 2016
Ciasto z pianką i rabarbarem.
To ciasto robiłam już wiele razy, z różnymi owocami. Najlepiej pasują kwaśne owoce: maliny, porzeczki, agrest. Tym razem wersja z rabarbarem. Pyszne, puszyste ciasto z delikatną pianką i świeże letnie owoce, jednym słowem rarytas. Zimą idealnie nadają się do niego owoce mrożone, róbcie zatem zapasy owoców i pieczcie to pyszne ciasto!
sobota, 18 czerwca 2016
Deser z truskawkami a'la Eton Mess.
Chyba każdy z nas słyszał o angielskim deserze Eton Mess składającego się z truskawek, bez i śmietany. Myślę, że idealnie sprawdzi się także z innymi letnimi owocami. Mój deser nie jest w 100% Eton Mess, ze względu na zamianę śmietany na gęsty jogurt. Nie zrobiłam wcale tego, żeby deser był bardziej dietetyczny, akurat miałam takie składniki, a nie inne i postanowiłam coś z nich przygotować. Proporcje w tym deserze wcale nie są ważne, róbcie je po swojemu, jak lubicie?
wtorek, 14 czerwca 2016
Chińska zupa z krewetkami.
W weekendy kiedy mamy okazję we dwoje pobyć w kuchni i wspólnie pogotować wybieramy dania trochę inne niż jemy na co dzień. Tym razem padło na kuchnię azjatycką, a dokładnie chińską zupę z krewetkami. Pyszna i aromatyczna zupa zadowoliła nasze podniebienia, jestem pewna, że Wam też zasmakuje.
Subskrybuj:
Posty (Atom)