sobota, 5 stycznia 2013

Brownie ze śliwkami.

          Święta się skończyły, serniki i makowce już zjedzone, a mnie chodzi po głowie coś słodkiego. Kiedy myślę o ciastach, myślę także o moim piekarniku, który niestety pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście to ciasto nie wymaga wyjątkowego traktowania i nawet mój piekarnik sobie z nim poradzi! Oto przepis na brownie z suszonymi śliwkami...



BROWNIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI (przepis z książki WHITE PLATE)

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
160 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
80 g mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
300 g śliwek pokrojonych, zalanych szklanką mocnej herbaty (właśnie sobie uświadomiłam, że tego nie zrobiłam)

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli parowej (miskę postawić na garnku z gotującą się wodą). Masę przestudzić.

Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać masę czekoladową. Powoli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Odcedzić śliwki i wrzucić do masy.

Masę wylać do prostokątnej formy i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec 15-25 minut, w zależności od piekarnika. Należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło na całej grubości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.