BROWNIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI (przepis z książki WHITE PLATE)
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
160 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
80 g mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
300 g śliwek pokrojonych, zalanych szklanką mocnej herbaty (właśnie sobie uświadomiłam, że tego nie zrobiłam)
160 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
80 g mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
300 g śliwek pokrojonych, zalanych szklanką mocnej herbaty (właśnie sobie uświadomiłam, że tego nie zrobiłam)
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli parowej (miskę postawić na garnku z gotującą się wodą). Masę przestudzić.
Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać masę czekoladową. Powoli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Odcedzić śliwki i wrzucić do masy.
Masę wylać do prostokątnej formy i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Piec 15-25 minut, w zależności od piekarnika. Należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło na całej grubości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.