sobota, 19 stycznia 2013

Mozzarella w karocy.

           Mozarella w karocy- tajemniczo brzmiąca nazwa grzanek. Przepis włoski, wariacja na temat francuskich tostów. Takie właśnie grzanki zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Idealnie nadają się na zabicie pierwszego głodu, ale też sprawdzą się również podane na śniadanie. Zajęły one drugie miejsce na liście w kategorii "na szybko".


MOZARELLA W KAROCY (inspiracja książka "Nigella gryzie")

Składniki:

1 kulka mozarelii
6 kromek pieczywa tostowego
mleko
mąka
1 jajko
sól i pieprz
oliwa z oliwek do smażenia



Na kromce* chleba układamy pokrojoną w paski (grubość 0,5cm) mozarellę. Nakrywamy drugą kromką*. Na trzech talerzach umieszczamy: mąkę, roztrzepane jajko (z solą i pieprzem) i mleko. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Kromki maczamy najpierw w mleku, potem w mące, a na koniec w jajku. Smażymy na złoty kolor. Można jeść z żurawiną, albo na przykład maczając w sosie pomidorowym.

*- w Poznaniu: skibce ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.