piątek, 11 stycznia 2013

Hiszpańska zupa z soczewicy z chorizo.

Pogoda jaka jest, każdy widzi. Na taką aurę najlepsze są pożywne i rozgrzewające dania. Przeniosę Was dzisiaj na chwilę tam, gdzie jest zdecydowanie cieplej niż u nas. Proponuję talerz hiszpańskiej zupy z soczewicą i chorizo. Ja zakochałam się w tej zupie od pierwszej łyżki... :)

Hiszpańska zupa z soczewicy z chorizo.

Hiszpańska zupa z soczewicy z chorizo.


Składniki:

1 lub 1,5 szklanki soczewicy (zielona, czerwona- wybór należy do Was, tę pierwszą lepiej wcześniej namoczyć)
2 grubsze pory
2 pomidory (ja trochę szaleję i daję całą puszkę pomidorów)
1 zielona papryka
kiełbasa chorizo (ilość dowolna)
kilka ząbków czosnku
2-3 ziemniaki
30 dag mięsa (schab, łopatka itp)
1/3 szklanki oliwy z oliwek


Kroimy mięso na kawałki i podsmażamy. Nastawiamy wodę (ok 2litr) w garnku i gotujemy soczewicę (bez soli), 10-15 minut, aż zrobi się brązowa. Wrzucamy potem: podsmażone mięso, pokrojony por, czosnek (drobno pokrojony) oraz pomidory (świeże kroimy). Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, sól i pieprz.
W Hiszpanii do wielu potraw dodaję się także pewien specyfik: el colorante, jest to pomarańczowy barwnik spożywczy, który nadaje potrawom piękny kolor. Ja najczęściej robię zupę bez tego barwnika.
Gotujemy zupę ok 45 minut. W międzyczasie (25-30 minut) wrzucamy pokrojone ziemniaki i chorizo. Dalej gotujemy do miękkości ziemniaków. Po ugotwaniu wlewamy do zupy 1/3 szklanki oliwy z oliwek.
Smacznego!


Warzywa Strączkowe- edycja zimowa (tutaj).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.