czwartek, 31 stycznia 2013

Zupa cebulowa.

          Uwielbiam tę zupę, za smak i za to jak łatwo się ją przyrządza. W cebuli zachwyca mnie to, jak zmienia swój smak pod wpływem wysokiej temperatury. Traci wtedy swoją ostrość. Jeśli cebula ma być podstawowym składnikiem dania, dobrze jest potraktować ją masłem ;) Nic nie podkreśla tak smaku tego warzywa jak świeże masło.



ZUPA CEBULOWA

Składniki (myślę, że na 2 osoby):

4 średnie cebule, obrane i pokrojone w piórka
5 łyżek masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki maki
1 litr bulionu
1- 2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki tymianku, najlepiej świeży
sól i pieprz
można dodać 100ml wina

Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy ją na małym ogniu, aż się przyrumieni. Wtedy posypujemy mąką. Cebula powinna mięknąć powoli, co jakiś czas mieszamy.
Gdy cebula zmięknie i będzie złotobrązowa, dodajemy bulion, musztardę i tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 30 minut. 
Ja podaję ją z grzankami (chleb kroję w kosteczkę i smażę na patelni). W tej wersji wrzuciłam także ser.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.