ZUPA CEBULOWA
Składniki (myślę, że na 2 osoby):
4 średnie cebule, obrane i pokrojone w piórka
5 łyżek masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki maki
2 łyżki maki
1 litr bulionu
1- 2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki tymianku, najlepiej świeży
sól i pieprz
można dodać 100ml wina
Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy ją na małym ogniu, aż się przyrumieni. Wtedy posypujemy mąką. Cebula powinna mięknąć powoli, co jakiś czas mieszamy.
Gdy cebula zmięknie i będzie złotobrązowa, dodajemy bulion, musztardę i tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 30 minut.
Ja podaję ją z grzankami (chleb kroję w kosteczkę i smażę na patelni). W tej wersji wrzuciłam także ser.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.