niedziela, 3 lutego 2013

T.R.U.F.L.E.

          Nareszcie! Prawie miesiąc się przymierzałam do zrobienia domowych trufli, oglądając co jakiś czas przepis i zdjęcia na blogu EVERYDAY FLAVOURS. Samo patrzenie na nie wystarczyło, by wiedzieć, że będą pyszne. Właśnie delektuję się smakiem tych pysznych czekoladek pisząc tego posta. Trzeba sobie dawkować doznania, w przeciwnym razie może się to skończyć zjedzeniem wszystkiego na raz! :)


TRUFLE

Składniki:
90 g biszkoptu (tutaj połowa gotowego)
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao
80 g masła
20 g zmielonych migdałów
1-2 łyżki cukru
4 łyżki likieru (ja dałam kokosowy)
coś w czym będziemy obtaczać trufle: kakao, wiórki kokosowe, migdały itp.



Do miski wrzucamy pokruszony drobno biszkopt, startą na tarce czekoladę, pokrojone w kosteczkę miękkie masło. Mieszamy, dodajemy kakao, migdały, cukier i likier. Gdy masa będzie jednolita, wykładamy ją na blat i wyrabiamy jeszcze chwilę. Masę wkładamy do lodówki na czas co najmniej godziny. Po tym czasie możemy przystąpić do lepienia kuleczek, które obtaczamy w posypkach.
Można trufle przechowywać jakiś czas, koniecznie w LODÓWCE ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.