poniedziałek, 18 lutego 2013

Pasta al pomodoro.

Uwielbiam pomidory, w każdej postaci. W sezonie pomidorowym mogłabym je jeść codziennie. Na kanapce, w formie sosu i jako zupa. Niestety zimą smakują one jak plastikowe. Wtedy ograniczam się do tych zamkniętych w puszce. W tym poście przedstawiam kolejną odsłonę warsztatów kuchni włoskiej. Neapolitański klasyk, podstawa diety śródziemnomorskiej- czyli spaghetti z pomidorem i bazylią.


PASTA AL POMODORO 

Składniki na 4 osoby:

2 ząbki czosnku
1/2 kg pomidorów (świeżych obranych latem, zimą z puszki)
świeże listki bazylii
oliwa
sól, pieprz
400g spaghetti
ja dodałam jeszcze cebulę i paprykę

Rumienimy czosnek na oliwie (jeśli chcemy dodać cebulę i paprykę to właśnie teraz). Dodajemy pomidory, solimy i pieprzymy, dusimy przez ok. 15 minut. Po uzyskaniu właściwej konsystencji zdejmujemy z ognia i posypujemy rozdrobnionymi listkami bazylii. Podajemy ze spaghetti (albo innym makaronem).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.