Uwielbiam pomidory, w każdej postaci. W sezonie pomidorowym mogłabym je jeść codziennie. Na kanapce, w formie sosu i jako zupa. Niestety zimą smakują one jak plastikowe. Wtedy ograniczam się do tych zamkniętych w puszce. W tym poście przedstawiam kolejną odsłonę warsztatów kuchni włoskiej. Neapolitański klasyk, podstawa diety śródziemnomorskiej- czyli spaghetti z pomidorem i bazylią.
PASTA AL POMODORO
Składniki na 4 osoby:
2 ząbki czosnku
1/2 kg pomidorów (świeżych obranych latem, zimą z puszki)
świeże listki bazylii
oliwa
sól, pieprz
400g spaghetti
ja dodałam jeszcze cebulę i paprykę
Rumienimy czosnek na oliwie (jeśli chcemy dodać cebulę i paprykę to właśnie teraz). Dodajemy pomidory, solimy i pieprzymy, dusimy przez ok. 15 minut. Po uzyskaniu właściwej konsystencji zdejmujemy z ognia i posypujemy rozdrobnionymi listkami bazylii. Podajemy ze spaghetti (albo innym makaronem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.