niedziela, 24 lutego 2013

Pieczone ziemniaki z sałatą.

Leniwy i zdrowy obiad niedzielny: pieczone ziemniaki- łódeczki i zielona sałata. Czego chcieć więcej? :) Czas przygotowania takiego obiadu wynosi tyle, co upieczenie ziemniaków. Podczas gdy ziemniaki pieką się w piekarniku, zdążymy przygotować sałatę. Idealne rozwiązanie na niedzielę..



PIECZONE ZIEMNIAKI Z SAŁATĄ.

Składniki:

ziemniaki
oliwa z oliwek
czosnek
zioła (prowansalskie, tymianek, rozmaryn)
sól i pieprz

sałata (jak kto lubi i jakie lubi)
wędzony filet z kurczaka
ziarna słonecznika
migdały
grzanki z razowego pieczywa
suszone pomidory (nie z oliwy)
sos winegret (oliwa z oliwek, woda, musztarda, ocet winny + zioła)

Ziemniaki obieramy, kroimy w łódki. W misce przygotowujemy: oliwę z oliwek z ziołami i czosnkiem, do niej wrzucamy ziemniaki. Pieczemy je na blasze, w temperaturze 180 stopni, aż do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy sałatę. Mieszamy wszystkie składniki i polewamy sosem. Posypujemy prażonym na patelni słonecznikiem. Prawda, że szybkie i proste?
Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.