Chili con carne, czyli w dosłownym tłumaczeniu papryczki chili z mięsem. Na szczęście nie jest to danie, w którym dominują papryczki, ale mięso! Papryczka, przyprawy grają jednak w tym daniu ważną rolę, jest to raczej pikantna potrawa. Stopień pikanterii zależy od nas/Was. Chili con carne przygotowywałam wielokrotnie, ale dziś udało mi się zrobić najlepsze jak do tej pory. Tak mi się wydaje, albo byłam naprawdę głodna ;) Idealny obiad w taki dzień jak dziś.
CHILI CON CARNE
Składniki na 4 osoby:
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
cebula
2 ząbki czosnku
papryka czerwona
1 papryczka chili (opcjonalnie)
2 puszki pomidorów
łyżeczka przecieru pomidorowego
puszka czerwonej fasoli
2 szklanki bulionu
2 liście laurowe
kukurydza z puszki (pół)
sól, pieprz, pieprz cayenne
olej/ oliwa
Uwielbiam, ale w oryginale nie ma kukurydzy. Za to jest kumin. Polecam dodać 2 kostki czekolady gorzkiej 70% niesamowicie podnosi smak
OdpowiedzUsuń