środa, 6 lutego 2013

ZUCCHINI FRITTI.

      Dziś miałam plany na jakiś porządny obiad po pracy. No i niestety praca zwyciężyła, nadgodziny. Na przygotowanie obiadu sił i chęci brak. Głód rósł w siłę. Musiałam zrobić coś smacznego i szybkiego, na stłumienie pierwszych oznak głodu. Otworzyłam książkę, a tam: Zucchini fritti- słupki z cukinii w cieście, smażone na głębokim oleju.



ZUCCHINI FRITTI (inspiracja "Dwaj łakomi Włosi")

Składniki dla 4 osób:

600g młodych cukinii
olej/oliwa z oliwek
2 łyżki stołowe mąki pszennej
2 jajka, utrzepane
sól, pieprz





 Odkrajmy końcówki cukinii, usuwamy miąższ wraz z nasionami (jeśli takowe są). Kroimy cukinię w słupki (na przykład długości 5 cm, szerokości 0,5 cm). W dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
Mieszamy jajka z mąką, do uzyskania jasnego ciasta. Doprawiamy solą i pieprzem. Zanurzamy słupki w cieście i przekładamy na patelnię. Smażymy porcjami przez 4-5 minut, aż będą chrupiące. Jeśli posiadacie frytkownicę, świetnie się ona do tego nada. Odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze raz sól i pieprz i możemy jeść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.