sobota, 16 lutego 2013

Kurczak z rozmarynem i serkiem.

Po krótkiej nieobecności wracam z nowym postem. Wracam z obiadem dla rodzinki, kurczakiem z rozmarynem i serkiem śmietankowym. Przygotowanie tego dania nie zajmie nam dużo czasu, samo pieczenie trochę więcej. Kurczaka nie trzeba marynować wcześniej, idealnie gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Mięso po upieczeniu jest soczyste i pyszne.



UDKA Z KURCZAKA Z ROZMARYNEM I SERKIEM ŚMIETANKOWYM 
(przepis z Kwestii Smaku)

Składniki:

8 nóżek kurczaka (lub podudzia)
serek śmietankowy (ja użyłam serek Ostrowia)
cebula
2 ząbki czosnku
świeży rozmaryn
olej roślinny
sól i pieprz


W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną cebulę i czosnek. Myjemy nóżki, osuszamy, każdą polewamy łyżką oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pod skórkę wkładamy po łyżeczce serka i po gałązce rozmarynu. Układamy na cebuli, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia około godziny. Sprawdzamy widelcem czy mięso jest miękkie i czy łatwo odchodzi od kości. 
Podajemy z puree ziemniaczanym, albo z pieczonymi ziemniaczkami. Można również podać z surówką.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.