UDKA Z KURCZAKA Z ROZMARYNEM I SERKIEM ŚMIETANKOWYM
(przepis z Kwestii Smaku)
Składniki:
8 nóżek kurczaka (lub podudzia)
serek śmietankowy (ja użyłam serek Ostrowia)
cebula
2 ząbki czosnku
świeży rozmaryn
olej roślinny
sól i pieprz
W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojoną cebulę i czosnek. Myjemy nóżki, osuszamy, każdą polewamy łyżką oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pod skórkę wkładamy po łyżeczce serka i po gałązce rozmarynu. Układamy na cebuli, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia około godziny. Sprawdzamy widelcem czy mięso jest miękkie i czy łatwo odchodzi od kości.
Podajemy z puree ziemniaczanym, albo z pieczonymi ziemniaczkami. Można również podać z surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.