Składniki:
dynia i bulion (na litr bulionu ok. 1,5- 2,0 kg obranej dyni, w zależności od preferowanej gęstości)
ziemniak (można dodać 2-3 ziemniaki)
ziemniak (można dodać 2-3 ziemniaki)
curry
sól i pieprz
pieprz cayenne (mój as w rękawie)
śmietana (według uznania)
do podania: natka pietruszki, pestki dyni lub kiełki (według uznania)
Obraną dynię kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni. Wrzucamy dynię do garnka (opcjonalnie również pokrojone ziemniaki), zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości dyni (i ziemniaków). Blenderem miksujemy wszystko do konsystencji kremu. Teraz wystarczy już tylko doprawić zupę solą i pieprzem. Dodać curry tyle, by nie zabiło ono smaku dyni oraz pieprz cayenne (uważać, bardzo ostry). W dobrze doprawionej zupie jego ostrość ujawni się z lekkim opóźnieniem ;) Podawać z kleksem śmietany, posypać pietruszką, pestkami dyni albo kiełkami...
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.