niedziela, 2 czerwca 2013

Czekoladowa mrożona rozkosz.

Pierwszy czerwcowy wpis ucieszy czekoladoholików. Ja do nich należę, mogłabym żyć bez wszelakich słodkości, ale bez czekolady absolutnie nie! Muszę codziennie skubnąć choć kosteczkę, słyszałam, że to jest nawet zdrowe! Od paru lat najbardziej lubię czekoladę gorzką, myślę, że do tego trzeba dojrzeć. Nie ma na mojej czekoladowej liście czekolady białej, jest to jakiś wytwór, co z czekolady ma tylko nazwę. Koniec tych czekoladowych wywodów, bierzmy się za deser. Mrożoną rozkosz znalazłam u Gordona Ramsay'a w "Szef kuchni po godzinach". Ważna informacja przed rozpoczęciem pracy: deser musi poleżeć w zamrażarce osiem godzin, dlatego nie można go przygotować chwilę przed chęcią konsumpcji, czy przyjściem gości.

Czekoladowa mrożona rozkosz.

CZEKOLADOWA MROŻONA ROZKOSZ.

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady (min 65%)
150 g mlecznej czekolady
300 ml śmietany kremówki
200 g truskawek (do podania)
150 g cukru pudru
100 ml wody
5 żółtek

Najpierw zabieramy się za mus, w rondelku zagotowujemy wodę i cukier puder. Gotujemy do czasu, aż płyn zgęstnieje. W tym czasie ubijamy w misce żółtka, na puszystą masę. Dolewamy do niej gorący syrop i miksujemy w miarę długo, aż masa będzie gęsta i zwiększy swoją objętość. Ubijamy jeszcze kilka minut, aż masa ostygnie i odstawiamy. 
Teraz rozpuszczamy czekolady, każdą w osobnych miskach, w miarę dużych by potem móc dodać do nich mus i ubitą śmietanę. Miski powinny być żaroodporne, gdyż czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekolady się rozpuszczają, a my ubijamy kremówkę na sztywno. Zdejmujemy czekolady z ognia, by trochę ostygły. 
Dzielimy mus na dwie części, oraz śmietanę na dwie i dodajemy je do dwóch misek z czekoladą. Mieszamy delikatnie łyżką, powstaną nam dwie masy czekoladowe. Formę do babki (200x 110x 75) wykładamy folią aluminiową. Następnie wlewamy masę z ciemną czekoladą, i wkładamy formę do zamrażarki na 2h. Masę z mlecznej czekolady wkładamy na ten czas do lodówki. Po 2 godzinach, możemy dodać do formy jaśniejszą masę. Teraz krem musi leżeć w zamrażarce 8 godzin. Po tym czasie możemy dokonać konsumpcji. Podawać z truskawakmi, albo malinami, dekorując listkami mięty.
SMACZNEGO.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.