Szparagi, cieszmy się póki są bo za chwilę się skończą. Myślę o tym, żeby je zamrozić na późniejsze czasy, na czarną godzinę. Nie wiem tylko ile jest w stanie znieść moja mała zamrażarka. Jakbym chciała zamrozić wiosnę i lato, musiałabym kupić zamrażarkę przemysłową! Zanim jednak te dobroci na dobre znikną, cieszmy się nimi ile się da! Dzisiaj prostota nad prostotą, mało znaczy więcej, a mianowicie gotowane szparagi pod jajkiem sadzonym.
SZPARAGI POD PIERZYNKĄ Z JAJKA SADZONEGO.
Składniki na jedną porcję:
kilka zielonych szparagów
jajko
Parmezan
sól, pieprz, cukier
kilka listków bazylii
masło
Zagotowujemy wodę, dodajemy sól i cukier, wrzucamy szparagi i gotujemy 2-3 minuty, aż będą miekkie. W tym czasie smażymy na maśle jajko sadzone, solimy i przyprawiamy pieprzem. Układamy na talerzu szparagi, na to kładziemy jajko sadzone i posypujemy startym Parmezanem. Na koniec jeszcze posiekane listki bazylii i możemy jeść!
Prawda, że proste? A jakie smaczne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.