sobota, 29 czerwca 2013

Szparagi jak z Paryża...

Na targu coraz trudniej dostać szparagi, taka kolej rzeczy. Jeśli jednak uda Wam się jeszcze zakupić pęczek zielonych szparagów, polecam ten łatwy i szybki przepis. Przepis znalazłam w książce "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo. Książka jest świetna, przepisy zachęcają do ich wykonania, a te zdjęcia?! Oglądam i czuję ten francuski klimacik... Rozmarzyłam się, a do urlopu daleko. 


 


SZPARAGI JAK Z PARYŻA.

Składniki:
szparagi zielone (pęczek)
sól i cukier
30 g masła
30 g mąki
450 ml bulionu
2 łyżki kremówki
2 żółtka
kilka kropel soku z cytryny
sól i pieprz

W pierwszej kolejności wykonujemy zasmażkę z roztopionego masła i mąki, na średnim ogniu mieszamy, aż się lekko zarumieni. Zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo bulion (nie może być gorący), mieszamy. Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy około 10 minut, gdy sos za bardzo zgęstnieje, dolewamy bulionu.
Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy żółtka i śmietanę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Szparagi wrzucamy na gotującą się, osłodzoną i osoloną wodę, gotujemy około 2 minut. Podajemy polane sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.