WYTRAWNE CIASTKA FRANCUSKIE Z PIECZARKAMI I POREM
Składniki:
gotowe ciasto francuskie (nie polecam mrożonego)
pieczarki
por
żółty ser
tymianek (najlepszy świeży)
sól i pieprz
oliwa z oliwek/ klarowane masło
Myjemy, kroimy i smażymy pieczarki. Dodajemy por i podsmażamy do jego miękkości. Można go usmażyć na osobnej patelni i wrzucić do pieczarek. Całość doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Pozostawiamy do przestudzenia. Jeśli używamy dużo tłuszczu warto odcedzić jego nadmiar. Rozwijamy ciasto francuskie, wykrawamy z niego kwadraty. Wielkość kwadratów zależy od tego, jakie chcemy mieć ciastka. Układamy na kawałkach ciasta farsz, składamy ciasto np. w trójkąty (moje ulubione). Na ciastko kładziemy plaster sera. Układamy na blasze, ja zostawiam je na papierze od ciasta francuskiego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (sprawdzić opis na opakowaniu ciasta) i pieczemy tak długo, aż ser się zarumieni i ciastka wyrosną. Osobiście wolę je zimne, ale można je jeść ciepłe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.